Res till TurkietDemre


Väster om Antalya finner man den lilla kustjuvelen Demre. Demre är en stad omgiven av en magisk natur, fantastiska ruiner och hela staden sjuder av gästfrihet. Den lilla staden är också Saint Nicolas riktiga hemort, det vill säga jultomten. Det var här han levde och verkade. Tack vare de intressanta ruinerna och Saint Nicolas är det här en stad som besöks året runt.

Demre ligger strategiskt placerad mellan floden Myros och bergsområdet Massikytos precis vid Egeiska havet . Under antiken hette var staden Demre mer känd som Myra och var en viktig handelsstad tack vare sitt strategiska läge.

De bästa sevärdheterna ligger en bit utanför staden. Man får promenera en bra bit för att komma dit, och det rekommenderas riktiga vandrarkängor. Men väl på plats är det en härlig upplevelse. Man kan också ta och hyra en kanot och paddla sig till av sevärdheterna. De flesta av ruinerna är från lykisk och romersk tid. Här finns till exempel ett stort akropolis från romartiden som bara delvis grävts ut.

Mest intressanta av ruinerna är nog i alla fall de byggnadsverk som är inhuggna i berget, de så kallade nekropolerna, eller gravarna. Nekropolerna byggdes under den lykiska tiden till de dödas ära, och en gång i tiden rymde de rikedomar som följde med in i graven. Den mest kända nekropolen är lejonets grav , som återupptäcktes i början av 1840-talet. Även den romerska teatern och de romerska baden är väl värda ett närmare besök. Det enda som är synd är att alla de sprakande färger som en gång prydde byggnaderna sedan länge bleknat bort.

Det var här i Demre som Saint Nicolas en gång bodde och verkade. Han var egentligen född i Patras, där han också omhuldas och uppmärksammas året runt. Men det var här i Demre han levde och verkade. I området kallas jultomten här för Saint Nicolas av Myra och varje december firas givetvis Saint Nicolas ordentligt i staden. Många kristna vallfärdar hit och festligheterna avlöser varandra.

Området runt Demre är en gammal anrik jordbruksbygd. Turismen har fått en allt viktigare roll i Demres ekonomi, men fortfarande är jordbruket mycket viktigt. Man odlar frukt och grönsaker av alla de slag och det gör man året runt i stora växthus. De lokala produkterna kan man ta del av på de olika restauranger som finns i staden.

För den som tycker om att göra utflykter finns flera olika alternativ att välja mellan. Utanför Demre ligger den lilla ön Kekrova . Det är en liten obebodd ö där man finner ruinerna av en gammal stad vid namn Dolchiste halvt nedsjunken i havet. Hela den lilla ön är mycket väl skyddad. Man kan också besöka Kaleköy och dess halvt nedsjunkna nekropoler eller den mysiga lilla fiskebyn Kas med den vackra hamnen och sin livliga marina.

Demre är en stad som får besök av turister året runt. De allra flesta som åker hit för att se ruinerna kommer på sommaren. Det kan därför vara klokt att åka hit under hösten och våren. Under hösten och våren kommer mestadels seglare hit.Något ni vill kommentera eller skriva mer om, isåfall skriv här


Senaste reseberättelser


Här kan ni hitta användarnas egna reseberättelser.

Bilder från Turkiet


Marmaris Min fru och son i Turkiet Alanya 2011

Jag och min son i Turkiet Alanya Adam i Alanya 2011

Senaste kommentarer


visa mig hurdan e vädret i kemer i turkiet i kommande månader.
Lades in 05/12/12 13:16:19
Vädret i Turkiet
hjälp! vill ta mig från alanya till rhodos!!! via marmaris ? vill ej ta flyget så färja känns ok!;).
Lades in 05/04/12 09:57:49
Alanya i Turkiet