Res till TurkietEskisehirEskisehir ligger utmed Porsukfloden i Turkiets inland 25 mil väster om Ankara . Staden ligger på en höjd 790 meter över havet och är en stad med moderna förtecken och ett mycket gammalt förflutet. För den som vill upptäcka såväl det gamla som det nya Turkiet, har mycket att hämta i Eskisehir.

I det moderna Eskisehir bor det nästan en halv miljon människor, en stad som idag fungerar som en viktig industristad i området. Industrin här är mycket modern. I staden finns också en järnvägsknut som förbinder Eskisehir med stora delar av övriga Turkiet. En stor del av Eskisehir byggdes upp efter turkiska befrielsekriget och många delar av staden är moderna. Men det finns enormt mycket gamla fyndplatser att besöka här. Det moderna samsas här med traktens långvariga historia.

Eskisehir är Anatoliens absolut äldsta boplats. Här har det bott människor i många tusen år. För den som vill upptäcka områdets historia är detta platsen att göra det på. De absolut största turistmagneterna är Falkfästningen , det oavslutade monumentet och inte minst Gerdek Rock . Gerdek Rock är ett tempel som huggits ur berget och som är en imponerande syn att skåda. Staden rymmer också ett mycket intressant arkeologiskt museum där man kan upptäcka en stor del av stadens intressanta historia.

Eskisehir är en gammal gruvort. I området runt Eskisehir bryter man bland annat sepiolit som är ett mineral som är mycket lättarbetat. Sepioliten har också den egenskapen att den vid upphettning blir som en emalj och det skapar man smycken av i området. Passa på att handla lokala smycken med sepiolit i någon butik i staden. Sepioliten som kommer från området anses ha den bästa kvaliteten i världen. En hel del av byggnaderna i staden har likväl smyckats med sepiolit.

Runt Eskisehir ligger flera gamla gravplatser. De mest sevärda är gravplatserna för Sheikh Edibali , Kumbet Baba och Alemsahkupolen . Naturen runt Eskisehir är också värd att upptäckas. Det finns bland annat bergsområden med naturliga och varma källor som man kan bada i. I Sakaryabasi finner man en insjö och vid sjön ligger flera mysiga fiskerestauranger.

Vill man upptäcka mer av omgivningarna kan man även bege sig till den lilla byn Yunus Emre . Här ligger den stora medeltida poeten med samma namn begravd och på platsen har man upprättat ett museum till hans ära. Eller så åker man till Sivrihisar där man kan beskåda en mängd ottomanska hus och där man säljer en äkta mattor. Ännu en dagsutflykt att rekommendera är till Seyit Battal Gazi där man kan se en fantastiskt vacker moské.

Eskisehir är en stad som är van vid många besökare och hotell och turistnäring är mycket väl utvecklad. I Eskisehir råder ett inlandsklimat. Vintrarna kan bli stränga och snö är inte helt ovanligt. Vår, sommar och höst är bästa tiden att besöka staden.Något ni vill kommentera eller skriva mer om, isåfall skriv här


Senaste reseberättelser


Här kan ni hitta användarnas egna reseberättelser.

Bilder från Turkiet


Marmaris Min fru och son i Turkiet Alanya 2011

Jag och min son i Turkiet Alanya Adam i Alanya 2011

Senaste kommentarer


visa mig hurdan e vädret i kemer i turkiet i kommande månader.
Lades in 05/12/12 13:16:19
Vädret i Turkiet
hjälp! vill ta mig från alanya till rhodos!!! via marmaris ? vill ej ta flyget så färja känns ok!;).
Lades in 05/04/12 09:57:49
Alanya i Turkiet