Res till TurkietNevsehir


Nevsehir i centrala Turkiet har ett av Turkiets vackraste natur inpå knuten och är en centralort i ett av Turkiets mest intressanta historiska områden späckad av levande kultur.
Staden Nevsehir finner man i de centrala delarna av Turkiet . Den ligger utmed Kizilfloden utmed en bergssluttning ungefär 10 mil från Kayseri. Staden ligger i hjärtat av det bergiga Cappadociaområdet .

Till ytan må Nevsehir vara en ganska påver stad utan utmärkande arkitektur och pråliga hus. Här lever de flesta på jordbrukets frukter. Det bor knappt 100 000 människor i staden och staden är så turkisk den bara kan vara. Här finns inget av det turistiska någonstans så om man verkligen vill uppleva en äkta turkisk stad är Nevsehir rätt stad att åka till. Nevsehir är huvudstad i området av Cappadocia. Första bosättningarna anlades här för över 5 000 år sedan. Från början kallades staden för Nyssa.

Det finns en hel del saker att upptäcka i staden. Det finns ett mycket välbevarat och vackert citadell vid namn Seljuq som är väl värd ett besök, liksom moskén Damat Ibrahim Pasha . I själva staden finns också ett bra arkeologiskt museum som visar på den spännande historia som området haft. Man finner även marknader och basarer där man kan göra verkliga fynd.

Men det som verkligen gör Nevsehir till en intressant stad att besöka är omgivningarna. Trakten vittnar om en spännande och innehållsrik historia. Här kan man besöka Güreme . Güreme består av en vacker kyrka och ett kloster som huggits rakt ur berget. Idag är hela området ett jättelikt utomhusmuseum tillika en nationalpark som också innefattar en hel del fantastisk natur. I parken ligger Erciyesberget och Hasanberget, två utslocknade och gigantiska vulkaner som är snöklädda på toppen. Många besökare Nevsehir enbart för att uppleva det här natursköna området.

I grannorten Avanos finner man en hel mängd med olika krukmakerier. Anledningen till det är att det här finns en särskilt bra typ av lera att göra krukor av. Här ska man verkligen passa på att handla en av Turkiets främsta hantverksprodukter. Man kan också resa till den lilla byn Hacibektas , byn där medeltida filosofen inom sufismen Hajji Bektas Veli föddes. Bara 2 kilometer norr om Nevsehir ligger denna historiskt mycket intressanta byn Nar .

Det finns en mängd olika hotell och pensionat att välja mellan i Nevsehir. Problemet här är att staden är ganska utspridd och att de olika utflyktsmålen ligger på rätt stora avstånd. Många bussar stannar i Nevsehir vilket gör staden till en utmärkt utgångspunkt för resor runt i området. Men det rekommenderas ändå att man hyr bil under en vistelse här för att kunna ta sig runt ordentligt.Något ni vill kommentera eller skriva mer om, isåfall skriv här


Senaste reseberättelser


Här kan ni hitta användarnas egna reseberättelser.

Bilder från Turkiet


Marmaris Min fru och son i Turkiet Alanya 2011

Jag och min son i Turkiet Alanya Adam i Alanya 2011

Senaste kommentarer


visa mig hurdan e vädret i kemer i turkiet i kommande månader.
Lades in 05/12/12 13:16:19
Vädret i Turkiet
hjälp! vill ta mig från alanya till rhodos!!! via marmaris ? vill ej ta flyget så färja känns ok!;).
Lades in 05/04/12 09:57:49
Alanya i Turkiet