Res till TurkietSamsun


Samsun ligger vackert belägen utmed Svarta havet i de norra delarna av Turkiet . Det är områdets största hamnstad och ligger strategiskt mellan två olika floder, den Gröna floden och den Röda floden .

I dagens Samsun bor det drygt 700 000 invånare. Det är fortfarande Svarta havets viktigaste hamnstad. Hit kommer man främst för att göra affärer eller för att gå i Atatürks fotspår. Tyvärr brändes hela staden ner under 1400-talet så det finns inte så mycket antika sevärdheter kvar i staden. Men det är en mycket trevlig stad och den härliga atmosfären och välvilliga inställningen hos befolkningen har bevarats.

Stadens centrum är gemytligt byggd och det stora torget Cumhuriyet Meydani ligger nära hamnen. Vid torget hittar man det intressanta arkeologiska museet och museet över Atatürk. Det är ett och samma museum med två olika delar. Här kan man få ta del av stadens mycket spännande historia.

Det finns också en mycket stor marknad bara en liten bit bort från torget. Här kan man fynda det mesta som finns att köpa i butik. Marknaden går under namnet Ruz Parazi , den ryska marknaden. Pazarmoskén är stadens äldsta byggnad byggd på 1200-talet och också väl värd ett besök.

Staden grundades någon gång på tusentalet före vår tideräkning. Redan då var staden en viktig handelsplats och det bördiga området och flödande färskvattnet gjorde att staden var en mycket välmående handelsstad. Enligt myten lär amasonerna, de fantastiska krigskvinnor som omnämns så ofta i historiska sagor, haft sin bas här i Samsun. Huruvida det är sant eller inte, det är man inte riktigt säker på.

Sant är i alla fall att när Atatürk, det moderna Turkiets anfader, satte igång sin frihetskamp år 1919 startade han sin rörelse och kriget i Samsun, vilket gör Samsun till en av de viktigare platserna vid Turkiets grundande.

Vill man göra utflykter i närområdet finns mycket att välja mellan. Man kan åka till Havza och bada i varma källor eller besöka de närbelägna städerna Amasya , Giresun och Sinop . De har alla sin charm och är intressanta dagsturer för att få en god bild av området.

Samsun är som turiststad betraktat en modern stad med en mängd olika hotell och restauranger. Samsun håller sig dessutom med egen flygplats och härifrån går inrikesflygen. Vädret är milt och behagligt nästan året om. Under högsommar kan det bli riktigt varmt, men på vintrarna blir det sällan kallt. Det regnar över hela året men sällan i stora mängder.Något ni vill kommentera eller skriva mer om, isåfall skriv här


Senaste reseberättelser


Här kan ni hitta användarnas egna reseberättelser.

Bilder från Turkiet


Marmaris Min fru och son i Turkiet Alanya 2011

Jag och min son i Turkiet Alanya Adam i Alanya 2011

Senaste kommentarer


visa mig hurdan e vädret i kemer i turkiet i kommande månader.
Lades in 05/12/12 13:16:19
Vädret i Turkiet
hjälp! vill ta mig från alanya till rhodos!!! via marmaris ? vill ej ta flyget så färja känns ok!;).
Lades in 05/04/12 09:57:49
Alanya i Turkiet