Res till TurkietVad skall ni shoppa i Turkiet

Efter att ni haft er stund på stranden eller vid poolen och både solat och badat så kan det tänkas att ni vill shoppa. Detta är nästan bäst att göra på kvällen, både på marknaderna samt ute på stan. Detta då det inte är så varmt som mitt på dagen. Vad skall ni shoppa i Turkiet ?

Det finns ett överflöd av varor i Turkiet och storstäder som Istanbul och Ankara bjuder på mycket spännande shopping. Likaså är turistorter som Antalya och Marmaris ett paradis för shopparen. Vad kan man då främst hitta till ett bra pris i Turkiet? De flesta tänker nog opå mattor och det är riktigt. Det finns gott om persiska mattor och andra typer av mattor till riktigt låga priser. Det kan dock vara svårt att avföra om en matta är äkta eller inte utan experthjälp. Står du inför valet att köpa en matta för ett par tusen kronor, men inte vet om den är äkta så bör du avstå. Du bör lita på handlaren eller, som sagt, ha någon kunnig person med dig när du ska handla mattor. Tänk även på att priserna på mattor varierar avsevärt, det gäller i synnerhet för de mattor som är handgjorda.

Kring turistorterna säljs en mängd kläder, ofta är det frågan om kopior av märkeskläder. Om det är äkta internationella märkeskläder så är priserna ungefär som i Sverige. Turkiska märkeskläder t. ex: Ipekoulo, Cemil, Derishow och Oxxo kan du däremot komma över för en ganska billig slant. Något som också säljs mycket, såväl i storstäderna som på stränderna, är kolockor. Här är det oftast kopior som det är frågan om. Om du vill ha en klocka så se till att pruta ner priset ordentligt och se till att få med det extra batteri som säljararen sannolikt kommer att erbjuda för att slippa pruta på priset alltför mycket.

Sprit och cigaretter kan du också handla mycket billigt i Turkiet, speciellt i Dalaman. Ofta kan du hitta dessa varor till mer fördelaktiga priser än vad som erbjuds på taxfree. Sjöskums-pipor är också mycket populära och du kan komma över en fin pipa för runt 90 Sek. Det finns även ett stort sortiment av vattenpipor – och det är billigare än de speciella sjöskums-piporna. kvalitet.

En annan vara som du kan handla till ett bra pris i Turkiet är guld. Såväl guld som silver är billigare i Turkiet än i Svergie. Undvik att handla guld direkt på gatan eftersom det nästan alltid rör sig om förfalskningar. Titta istället efter guldaffärer, och i synnerhet sådana som har ett diplomliknande pappersark på entrédörren. Det innebär att butiken är godkänd och att affärsinnehavaren betalar skatt. Så kolla upp Guldpriset innan ni åker så ni är förbereda med vad guldet egentligen är värt. Sen tillkommer så klart arbetskostnaderna för guldsmyckena. Ha även i åtanke att oftast så är guldet bara 14 karat, jämfört mot 18 karats guldsmycken som vi oftast har här hemma i Sverige.

I Turkiet finns ett otal krimskrams-marknader som ofta ligger i anslutning till turistorterna eller i de lite större städerna. Här finns en uppsjö av varor – men de mesta är skräp som du inte ska lägga många kronor på. Exempel på sådant som säljs är läderväskor, läderbälten, T-shirts och CD-skivor. Kvalitén är ofta undermålig, men som precis som på alla loppmarknader finns det en viss fyndchans.


Pruta på priset

Men även om priset är det rätta så skall man se till att kvaliten är den rätta, så se till att testa att pruta och titta runt. Låt dig inte bli övertygad meddetsamma utan vänta ett tag med att köpa de sakerna du skall köpa.

Lär dig även att pruta på priset.
Det kan vara möjligt att få ner priset rejält genom att pruta, mellan 50-60 % av utsprungspriset går det att pruta ner priset till.

Att tänka på vid när ni handlar guldsmycken

Guldpriset är i princip samma överallt i hela världen. Så det gäller att veta vad guldpriset är, men informera inte dom du handlar av att du vet vad guldpriset ligger på. Guldpriset kan ni se på http://www.guldcentralen.se. Här kan ni se guldpriset per kilo. Det är det priset som guldhandlarna räknar med när ni köper guldsmycken. Därefter så ni själva räkna ut hur mycket guld det finns i smyckena ni skall köpa. Se till att väga smyckena, därefter kolla hur rent guldet är. Där brukar det vara 14 karat guld (0.585). Se till att det är stämplar på det. Om det är 14 karats guld så tar ni guldpriset tex 144 kr / gram multiplicera med 0.585 så får ni fram 84.25 kr gram för 1 gram 14 karat guld.
Så låt er inte luras av guldhandlaren, utan se till att ni vet vad guldpriset står i innan ni beger er ut för att köpa guldsmycken.Kommentarer om Shoppa i Turkiet
priset på lädervaror .
skapades 11/16/11 09:07:16

Något ni vill kommentera eller skriva mer om, isåfall skriv här


Senaste reseberättelser


Här kan ni hitta användarnas egna reseberättelser.

Bilder från Turkiet


Marmaris Min fru och son i Turkiet Alanya 2011

Jag och min son i Turkiet Alanya Adam i Alanya 2011

Senaste kommentarer


visa mig hurdan e vädret i kemer i turkiet i kommande månader.
Lades in 05/12/12 13:16:19
Vädret i Turkiet
hjälp! vill ta mig från alanya till rhodos!!! via marmaris ? vill ej ta flyget så färja känns ok!;).
Lades in 05/04/12 09:57:49
Alanya i Turkiet